Πως να διαβάζετε το κουπόνι

Η ανάγνωση του κουπονιού είναι μια καθοριστική διαδικασία, ως προς το αποτέλεσμα της τελικής επιλογής που θα κάνουμε. Το σύνολο των παικτών του στοιχήματος δεν λαμβάνει υπόψη του σημαντικούς παράγοντες που επιδρούν καταλυτικά στην εμφάνιση των σημείων, οι οποίοι παράγοντες δεν έχουν άμεση σχέση με τον αγωνιστικό τομέα.

 


kouponi_stoixima_betting_theory

 

Ας δούμε λοιπόν τι πρέπει να λαμβάνετε υπόψη, όταν έχετε μπροστά σας ένα κουπόνι.

 

 1. Ο μπουκμέικερ είναι υποχρεωμένος να δίνει μικρή τιμή στο σημείο που θα παιχθεί και να παραμερίζει τα πραγματικά δεδομένα. Θα αναφέρω για παράδειγμα τον αγώνα Μπασακσεχίρ-Γκεντσλερμπιρλίγκι που έγινε τη Δευτέρα. Ο άσος δόθηκε στο 1.35 αλλά αυτή η τιμή δεν ανταποκρινόταν στα τότε δεδομένα της φόρμας των δύο ομάδων με τη Γκεντσλερμπιρλίγκι να έρχεται από ένα μεγάλο αήττητο σερί. Θυμίζω ότι οι φιλοξενούμενοι απέσπασαν ισοπαλία με 1-1. Αν λοιπόν, μετά από το εξονυχιστικό διάβασμα ενός αγώνα διαπιστώσετε ότι ο άσος δεν υποστηρίζεται από όλες τις παραμέτρους, μην τον προτιμήσετε.
 2. Ας πούμε ότι παίρνετε το κουπόνι και βλέπετε ότι ο άσος της ομάδας  είναι περίπου δέκα με είκοσι μονάδες πιο πάνω από ότι τον περιμένατε, τότε να μην τον προτιμήσετε. Υπάρχουν λόγοι που ίσως δεν τους γνωρίζετε και οι μπουκ έχουν γνώση αυτών. Θα σας δώσω ένα εικονικό παράδειγμα… η Ιντερ παίζει με την Κάλιαρι και ο άσος αντί για 1.25 με 1.35 πληρώνει από 1,45-1,55. Εδώ κάτι τρέχει και δεν πρέπει να το αγνοήσετε.
 3. Υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος… η υπερβολικά χαμηλή τιμή ενός σημείου μπορεί να οφείλεται και στην εκτίμηση του μπουκ ότι αυτό το σημείο οι παίκτες θα το προτιμήσουν. Ο μπουκμέικερ σε αυτή την περίπτωση εκδηλώνει φόβο και χαμηλώνει υπερβολικά το φαβορί σημείο, επιδιώκοντας να φέρει ισορροπία στις απώλειες του. Ας υποθέσουμε ότι ένας αγώνας θα πρέπει να δίνει με βάση τα αγωνιστικά κριτήρια 1.80-3.20-3.50 και ο μπουκ εκτιμάει ότι με αυτή την τιμή θα παιχθεί κατά 70% ο άσος και κατά 30% τα άλλα δύο σημεία. Σε τζίρο ενός δισεκατομμυρίου θα χάσει 260 εκατομμύρια από αυτόν τον αγώνα. Όμως, αν πάει την τιμή του άσου στο 1,60 το 70% του τζίρου θα πέσει κοντά στο 60% καθώς θα υπάρξουν διαρροές προς τα άλλα δύο σημεία των οποίων η απόδοση θα έχει ανέβει. Αν βάλετε κάτω τα κομπιουτεράκια, σε αυτή την περίπτωση από τις απώλειες των 260 εκατομμυρίων, ο μπουκ πάει στα 40 εκατομμύρια κέρδος. Με αυτό το τέχνασμα ο μπουκμέικερ διατηρεί την ισορροπία στα ποσοστά και πληρώνεται τη γκανιότα. Ως συμπέρασμα των παραπάνω, να επισημάνω ότι ο παίκτης καλείται να αιτιολογήσει το χαμήλωμα ενός σημείου από τον μπουκ. Αν οφείλεται σε αγωνιστικούς λόγους ο παίκτης επιλέγει το φαβορί, ενώ αν οφείλεται σε λόγους εξισορροπητικούς τότε πρέπει ή να επιλέξει την κόντρα στο σημείο ή να αποφύγει εντελώς το ποντάρισμα στον συγκεκριμένο αγώνα.
 4.  Αποφύγετε να παίξετε τον φαβορί άσο σε παιχνίδια μεταξύ ισοδύναμων ομάδων, όπου το διπλό έχει ίδια ή μικρότερη τιμή από την ισοπαλία. Αν δεν βλέπετε το Χ2, μην ποντάρετε σε αυτόν τον αγώνα. 
 5. Αντίστοιχα, μην επιλέγετε το φαβορί διπλό σε παιχνίδια όπου η τιμή του αουτσάιντερ γηπεδούχου είναι ίση ή μικρότερη της ισοπαλίας.  Ισχύει ότι και προηγουμένως, αν δεν βλέπετε το 1Χ, απλά αγνοήστε την αναμέτρηση.
 6. Κάντε σωστή αξιολόγηση των φαβορί… μην επιλέγετε σημεία του 1.20 και του 1.30 από πρωταθλήματα στα οποία η αγωνιστική ψαλίδα είναι μικρή. Προτιμήστε φαβορί από πρωταθλήματα όπου οι διαφορές μεταξύ των ισχυρών και των αδύναμων είναι τεράστια.
 7. Να λαμβάνετε υπόψη τις τιμές για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Μια ομάδα που δίνει 7,00 ή 10,00 ή 12,00 για την κατάκτηση, είναι περισσότερο επικίνδυνη παικτικά από μια ομάδα που δίνει μικρότερη απόδοση. Το φαβορί των μπουκ για κατάκτηση, θα κάνει περισσότερες επιτυχίες στη διάρκεια, εκτός κάποιων εξαιρέσεων που διαπιστώνονται στην πορεία επειδή άλλαξαν τα δεδομένα.
 8. Το 1.20 ή το 1.30 δεν είναι και τόσο εύκολο όσο φαίνεται, όταν η ομάδα που είναι το φαβορί δίνει κρίσιμο αγώνα για το Τσάμπιονς Λιγκ τις επόμενες ημέρες. Θα προφυλάξει παίκτες και δυνάμεις και ίσως η αντίπαλός της βρει την ευκαιρία να την αιφνιδιάσει. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζουμε αν το ρόστερ του φαβορί έχει το βάθος για να αντεπεξέρθει και στον αγώνα του πρωταθλήματος.
 9. Αν έχετε δείγμα του κουπονιού στο οποίο έχουν γίνει μεγάλες εκπλήξεις, προτιμήστε τα λογικά σημεία. Αν το δείγμα είναι υπέρ του δέοντος φυσιολογικό, οι εκπλήξεις αναμένεται να είναι περισσότερες στη συνέχεια αυτού του κουπονιού.
 10. Μην επιλέγετε περισσότερα από τρία φαβορί σε ένα πρωτάθλημα, ούτε περισσότερες από τρεις εκπλήξεις σε ένα πρωτάθλημα. Ένα ή δύο σημεία (είτε φαβορί είτε αουτσάιντερ) είναι αρκετά και για να κλείσετε το παρολί σας αναζητήστε αλλού τα σημεία που θέλετε.
 11. Να μην ξεχνάτε ότι ο μέσος όρος των σημείων που έρχονται είναι 2.50 και όποιος παίζει σε πολύ χαμηλό μέσο όρο αποδόσεων, μακροχρόνια θα έχει πρόβλημα.

 

ΠΩΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΕΤΕ ΤΑ ΙΣΧΥΡΑ ΣΤΑΝΤΑΡ

Τα κριτήρια επιλογής ενός στάνταρ, τα οποία χρησιμοποιούν οι κορυφαίοι επαγγελματίες παίκτες του στοιχήματος, είναι τα εξής:

 1. ΚΙΝΗΤΡΟ
 2. ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΓΗΠΕΔΟΥΧΟΥ
 3. ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΟΥ
 4. ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ
 5. ΦΟΡΜΑ
 6. ΚΟΠΩΣΗ
 7. ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ
 8. ΚΛΙΜΑ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

Αν και τα οκτώ παραπάνω είναι υπέρ της μίας εκ των δύο ομάδων, τότε έχετε κάθε λόγο να την επιλέξετε. Αν τα έξι ή επτά από τα πιο πάνω κριτήρια είναι υπέρ της μίας ομάδας, τότε και πάλι το σημείο έχει καλές πιθανότητες, αλλά εδώ θα πρέπει να προσέξετε πόσο σημαντικά είναι τα στοιχεία για τα κριτήρια που δεν επαληθεύονται.

Περισσότερα